Punjači za mobilne telefone – sve što bi trebalo da znate

Da li pripadate generaciji korisnika mobilnih telefona čije su baterije mogle da traju po nekoliko dana, pa i celu nedelju. Veliki broj aplikacija i stalno usavršavanje performansi savremenih telefona Iphone i Androida, znatno su skratili vreme trajanja baterije. Prosečno vreme između dva punjenja svedeno je na 10 do 12 sati dnevno.

Smartfonovi troše neuporedivo više energije baterije nego što su to činili njegovi ne baš tako pametni preci. Zato je punjač postao naš verni pratilac od kojeg se retko odvajamo. Svi imaju barem po jedan auto punjač, prenosivi punjač, kao i kućnu verziju punjača za mobiloni telefon.

Statistika potvrđuje da svi držimo i po nekoliko punjača u fiokama, od kojih je deo odavno zastareo. Godišnje u elektronskom otpadu završi čak 51.000 tona punjača.

A sve je počelo davne 1912. kada je otpočela proizvodnja trajnih, litijum jonskih baterija. Danas se ove baterije nalaze u skoro svakom mobilnom uređaju i zaslužne su za rad naših telefona. One su bile i ključni elemenat za razvoj mobilne telefonije. Litijum jonske baterije ne zahtevaju komplikovano formiranje, a telefon sa ovakvom vrstom baterije možete puniti bilo kada bez opasnosti da oštetite bateriju.

Zašto je važno da koristite kvalitetan punjač renomiranih proizvođača?

Kada kupimo neki uređaj, pametni telefon, tablet ili laptop, prilikom kupovine dobija se i originalan punjač. Preporučljivo je da mobilni telefon punimo isključivo originalnim punjačem. Ali, u praksi to često nije tako. Punjač za mobilni telefon takođe može da se pokvari, izgubi ili jednostavno ga zaboravimo kada negde idemo.

U tom slučaju poželjno je da za svoj mobilni telefon ili drugi uređaj kupimo kvalitetan punjač, renomiranih proizvođača u pouzdanim prodavnicama mobilne opreme. Cena ne bi trebalo da bude jedini kriterijum u odabiru, jer nas nekvalitetan punjač na kraju može koštati mnogo više. I stresa i novca. Ako koristimo auto punjač, običan kućni ili prenosivi najvažnije je da on bude proverenog porekla.

Loš punjač ne samo da može dovesti do kraćeg trajanja baterije već i do ozbiljnog kvara baterije, pa i čitavog uređaja.

Punjenje baterije treba da se odvija kontinuirano, sa konstantno jakim izvorom energije. Kod punjača lošeg kvaliteta moguće je da dođe do prekida dok je telefon na punjaču, dotok energije se može menjati i time će se ugorziti dugo trajanje baterije.

Praktični saveti za duže trajanje baterije

Sve ste vreovatno nekada čuli savet da je  najbolji način da se produži vek baterije da je uvek pustite da se potpuno isprazni. To je jedan od mitova o mobilnim telefonima u koje neosnovano verujemo.

Idealan nivo baterije kada bi trebalo telefon priključiti na punjač je oko 20%. Naravno, ništa preterano loše se neće desiti ni ako je baterija puna ispod ove vrednosti, ali najbolje bi bilo da ne dozvolite da vas uređaj dva puta upozorava.

Za iPhone uređaje stručnjaci savetuju se da se pridržavate ovakvog načina punjenja, a jednom u dva meseca pustite da se baterija sasvim isprazni pa je napunite do kraja.

Bluetooth, GPS lociranje i stalna potraga za Wi-Fi mrežom su opcije koje neprestano troše energiju, pa je dobro da ih isključite kada ste kod kuće, u kancelariji i uvek kada vam nisu neophodne. Trajanje baterije možete produžiti isključivanjem svih aktivnih aplikacija a koje ne koristite u tom trenutku. Redovno ažuriranje aplikacija takođe štedi bateriju.

Optimalna radna temperatura mobilnog telefona nalazi se u uputstvu i zavisi od marke i modela uređaja. Ono što je bitno znati je da svaki dodatni  izvor toplote škodi bateriji. Zato je važno da telefon zaštitite od direktne izloženosti suncu ili drugog grejnog tela.

I na kraju, gasite telefon kada god vam nije potreban, kada spavate na primer. Vaša baterija biće vam zahvalna.

Fast kućni punjač za Iphone i Android

Za sve nestrpljive i one koji ne mogu da čekaju da se telefon napuni do kraja, na našem tržištu se pojavio praktičan Fast kućni punjač za ekstra brzo punjenje svih Iphone i Android telefona.

Najčešća mana koju korisnici naovode kod savremenih punjača jesu kratki kablovi. U prodavnicama mobilne opreme možete pronaći kvalitetne kablove za mobilne telefone različitih dužina od 1m ili 2m kojim ove probleme možete jednostavno prevazići.

I na kraju jedna dobra vest kada je o punjačima mobilnih telefona i sličnih uređaja reč. Stručnjaci kažu da je trenutna nekompatibilnost raznih proizvođača, uređaja i njihovih punjača najveća noćna mora za potrošače. Nova direktiva nalaže da se proizvođači elektronske opreme prilagode novim uslovima i da isporučuju svoje uređaje sa jedinstvenim punjačem, što bi olakšalo život milionima korisnika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *