Nargile

Orijentalne arome kojima je teško odoleti

Sigurno ste šetajući ulicama svog grada osetili zavodljive mirise koji se šire iz okolnih kafea. Jabuka, jagoda, mešano voće, nana, ananas… Nargila barovi postali su najpopularnija mesta za izlazak i opuštanje mladih i turista. Prodaja nargila i opreme za nargile raste iz dana u dan. Relaksacija uz egzotične ukuse trenutno je pravi urbani trend. Pasionirani ljubitelji nargile reći će vam da se nargila ne puši, već se u njoj uživa svim čulima. Zato u čarima nargile često uživaju i nepušači.

Dah orijenta nezaustavljivo se širi. A sve je počelo veoma davno, u Indiji.

Šta je nargila?

Nargila, shisha ili hookah je orijentalna lula sa dugačkim savitljivim crevom kroz koje se udiše prohlađen aromatizovan duvanski dim. Nargile su zanimljivog oblika, ukrašene oranmentikom i čest su ukras u domovima u koje unose zavodljivi dah orijenta. Možete ih naći u različitim oblicima, veličinama i beskrajnom varijetetu šarenolikih dezena.

Nargila je deo kulturnog identiteta arapskih naroda. Nastala je u Indiji, a preko Irana našla je svoj put i do ostalih arapskih zemalja. Evoluciju doživljava u Turskoj, gde postaje deo svakodnevnih rituala. Kao i većina turskih običaja, zadržala se i u našim krajevima, a u poslednje uživanje u nargili je u ekspanziji.

Delove za nargilu možete kupiti i posebno i tako samostalno kreirati svoju vodenu lulu. Naravno, uvek se možete odlučiti i za već spakovanu nargilu. U osnovnu opremu za nargilu spadaju mesto za duvan, cev, telo lule sa gumom za izolaciju, boca za vodu. Postoje male nargile (30cm) ali i one od 1m visine, sa nekoliko creva.

Da biste u potpunosti uživali u primamljivom ukusu nargile, potrebno je pravilno je pripremiti.

Kako se priprema nargila?

Staklena baza se napuni vodom kako bi cev uronila u nju. Cev je telo nargile i povezuje posudu sa glavom. Pri povezivanju veoma je važno proveriti da ne propušta vazduh, a za to je najbolje iskoristiti gumeni zatvarač.

Na glavu lule stavlja se specijalni duvan, a preko njega aluminijumska folija i vreo ugalj. Folija štiti duvan da se ne pomeša sa pepelom uglja i smanjuje temperaturu, jer poslednje što želite je da se duvan zapali.

Kada povučete vazduh kroz crevo para prolazi do staklene posude sa vodom kroz dugačku cev. Nakon toga izlazi iz vode i ulazi u crevo za inhalaciju. Voda služi da pročisti paru i umanji štetnost uživanja u nargili, koje može trajati i do 2 sata.

Dodatna oprema za nargilu kojom možete poboljšati užitak su poklopac i ventil koji reguliše protok vazduha.

Ipak, srce svake nargile čini duvan.

Zaronite u 1001 noć

Dobro društvo i orijentalna lula su sve što vam je potrebno da oživite neku od egzotičnih priča iz 1001 noći.

Najkvalitetniji duvan za nargilu je tamni iranski duvan koji se meša sa medom i sa voćnim aromama, kako bi zadržao vlažnost i formirao kvalitetnu paru.

Među mladima je naročito popularan beznikotinski duvan ili arome za nargilu. Najpopularniji su voćni ukusi – jabuka, jagoda, banana, ananas, smokva, ali i menta, vanila ili kapućino…Naravno, uvek možete iskombinovati nekoliko omiljenih aroma za nargilu i to su tzv mixed flavours.

Istinski obožavaoci nargile predlažu i artistički pristup ovoj navici. Tako ćete naići na savete da umesto vode koristite vino, vodku ili mleko. Ipak, naša preporuka je da koristite samo opremu i arome za nargilu proverenog porekla i kvaliteta.

Da li je pušenje nargile štetno?

Postoje brojna istraživanja na ovu temu i rezultat većine je da pušenje nargile može biti štetno, samo ukoliko se preteruje. Umereno uživanje u aromatičnim ukusima nargile u prijatnom okruženju svakako ne može ozbiljnije narušiti zdravlje. Treba imati u vidu i da se dim iz nargile ne uvlači u pluća kao kod cigarete, već se „pućka“.

I na kraju, ukoliko želite da se pridružite ovom svetskom trendu ili svoj kafić učinite atraktivnijim, verovatno vas interesuje cena nargila. Cena nargila zavisi od više faktora, a najviše od vrste, veličine i dodatne opreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *