Elektronske cigarete vs. klasične cigare

Elektronske cigarete su najčešće sredstvo za kojim posežu osobe koje su višegodišnji pušači. Želja za zdravijom alternativom ili pomoćnim sredstvom koje će na kraju dovesti i do odvikavanja od pušenja su uglavnom razlozi što su elektronske cigarete sve popularnije i u našoj zemlji. Osim toga, konzumiranje elektronskih cigareta dozvoljeno je u većini prostorija u kojima je nezamislivo da zapalite svoju omiljenu klasičnu cigaretu.

S druge strane, na internetu mogu se pronaći brojne informacije koje ne idu u prilog e-cigaretama. Većina tih podataka je neosnovana i nema potporu u naučnim studijama i stvarnim iskustvima korisnika.

Ukioliko ste i vi u dilemi, predstavljamo vam benefite elektronskih cigareta u odnosu na obične duvanske cigare zasnovane na iskustvima potrošača i istraživanjima koja su sprovele renomirane zdravstvene institucije.

 

Zašto da i vi ODMAH pređete na elektronske cigarete?

MIRIS – Čak i ako ste strastveni pušač, miris duvanskog dima sigurno nije vaša omiljena aroma. On nastaje sagorevanjem katrana i ostalih hemikalija u cigareti. Ovaj neprijatni miris zadržava se u vašoj kosi, garderobi, domu i automobilu. Miris duvana posebno je odbojan za nepušače.

Tu elektronske cigarete imaju apsolutnu prednost u odnosu na klasične. One ne ispuštaju neprijatni miris, već paru koja nestaje veoma brzo. Naprotiv, elektronske cigarete mogu ispuštati veoma lep miris, naročito ako izaberete tečnost za elektronske cigarete sa voćnom aromom ili osvežavajućim mirisom mentola.

CENA – Duvanske cigarete koštaju prilično, a njihva cena se povećava nekoliko puta godišnje. Ako pušite samo jednu paklu dnevno, vi na cigarete trošite oko 8.000 dinara svakog meseca.

Cena elektronske cigarete zavisi od vrste i modela i proizvođača. U svakom slučaju elektronske cigarete su jeftinija alternativa. Troškova su veći u početku, ali iz meseca u mesec bivaju manji i na kraju iznose oko trećinu u odnosu na tradicionalne cigarete. Najveći deo ovih rashoda ide na tečnosti za elektronske cigarete i kreće se između 1500-2000 dinara u zavisnosti od toga koliko koristite samu cigaretu. Elektronske cigarete takođe ne podležu porezima kao klasične cigarete. Predviđanja su i da će sa razvojem novih tehnologija i većim brojem korisnika troškovi biti sve niži.

ZDRAVLJE – Do sada je urađeno bezbroj naučnih studija i sve pokazuju da pušenje duvana povećava rizik od mnogih bolesti, kao što su moždani i srčani udar, rak pluća, rak grla, osteoporoza, Alchajmerova bolest… Klasične cigarete pored duvana sadrže brojne hemikalije koje su kancerogene i izazivaju rak. Tu su i rizici pasivnog pušenja i izlaganja štetnom duvanskom dimu dece, članova porodice, kolega na poslu, prijatelja…

Elektronske cigarete su manje štetne po zdravlje i mnoge zdravstvene institucije ih prepisuju na recept kao zdraviju alternativu i deo terapije za odvikavanje od pušenja. Iako u tečnostima za e-cigarete ima nikotina, vi možete kontrolisati njegovu količinu kupovinom tečnosti sa različitim koncentracijama. Na tržištu postoje i tečnosti koje ne sadrže nikotin pa je elektronska cigareta siguran put da se oslobodite nikotinske zavisnosti. Takođe, kod elektronskih cigareta nema pasivnog pušenja. Ljudi koji su sa duvanskih prešli na elektronske cigarete izjavili su da se fizički osećaju mnogo bolje.

BEZBEDNOST – Cigarete su najčešći uzrok požara sa smrtnim slučajevima u Americi i mnogim drugim zemljama širom sveta. Požari nastali kao posledica upaljene cigarete čine 10% svih smrtnih slučajeva u požarima.

Kod elektronske cigarete nema otvorenog plamena ni žara koji može da opeče, progori ili zapali odeću, nameštaj, tepih.

ESTETIKA – I u ovoj kategoriji elektronske cigarete odnose apsolutnu pobedu. E- cigareta može biti i način da izrazite svoju autentičnost i dodate upečatljiv modni detalj svom outfit-u. Postoji veliki broj modela, boja i dezena za koje se možete odlučiti.

Neki od najtraženijih modela su:

SUBOX Mini-C je jednostavna, a efikasna elektronska cigareta idealan izbor za početnike. Funkcioniše na jednu bateriju i puni se pomoću Micro USB porta.

Eleaf iStick Pico je najnanji TC baterijski mod na tržištu sa izmenjivim baterijama.

Joytech eGripII  – odlične performanse u malom telu. Inovativnim rešenjem unutar malog tela smeštena je kompletna e-cigareta: baterija, rezervoar za tečnost i atomizer.

Joytech Penguin – atraktivne i elegantne elektronske cigarete čiji oblik neodoljivo podseća na pingvina, dostupne u većini boja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *